Voodoo Festival 2019

Combi Cultuur Groepsreizen
 • Accra
 • Lomé
 • Ouidah
 • Natitingou
 • Sokodé
 • Accra

Tijdens deze rondreis in groep (max. 16 personen) per jeep of minibus, vergezeld door een lokale meertalige gids, bezoek je 3 typische West-Afrikaanse landen. Een unieke reis waarbij je interessante Afrikaanse steden leert kennen, maar bovenal kennis maakt met tientallen volkeren, magische plekken ontdekt en deelneemt aan het unieke en intrigerende Voodoo Festival. Welkom in de magische wereld van vuurdansers, voodooisten en medicijnmannen. 

 • Neem deel aan het Voodoo Festival in Benin
 • Ontdek de culturele smeltkroezen Accra en Lomé, de hoofdsteden van Ghana en Togo
 • Wees getuige van het trieste slavenverleden in de stad Ouidah in Benin  
 • Een mysterieus spektakel: vuurdansers in trance gooien zich in de gloeiendhete sintels  zonder tekenen van pijn of kwetsuren  
 • Bezoek aan de Tamberma die in kleine lemen versterkte fortjes wonen  
 • Ashanti begrafenissen, waar de genodigdenten teken van rouw gekleed gaan in prachtige gewaden
x

Reisprogramma

 • Dag 1

  Accra (GHANA)

  Aankomst op de luchthaven van Accra, onthaal door de lokale agent en transfert naar je hotel. Tijd om uit te rusten na je vlucht.

  Overnachting in Accra City Hotel *** of gelijkwaardig, kamer met airconditioning.

 • Dag 2

  Accra - Lomé GHANA & TOGO (OLA)

  Na het ontbijt, bezoek aan Accra. Je bezoekt het Nationale Museum, één van de eerste verwezenlijkingen van het onafhankelijk Ghana. In de wijk James Town, maak je kennis met de Ga, de autochtone bevolking van de stad. Ten slotte bezoek je eens stadsdeel waar sarcofagen in allerlei fantasierijke vormen (fruit, vis, vliegtuigen, dieren, … ) worden vervaardigd in verschillende ateliers. Na het bezoek rij je door naar Lomé, via Aflao steek je de Togolese grens over.

  Overnachting in Ibis *** of gelijkwaardig, kamer met airconditioning.

   

 • Dag 3

  Fetisj markt, van Lomé tot Ouidah, TOGO & BENIN (OLA)

  Bezoek aan de stad Lomé. Lomé, de bruisende hoofdstad van Togo, werd gekoloniseerd door Duitsers, Engelsen en Fransen. Dit gaf aan de stad en heel eigen karakter. De aandacht gaat naar : de hoofdmarkt en haar Nana Benz, vrouwen die de handel in stoffen uit Europa controleren en verder verkopen in gans West-Afrika. De fetisjmarkt is de plaats waar je alle noodzakelijke ingrediënten kan kopen om liefdesfilters en andere magische dranken te brouwen.

  In een klein savannedorp neem je deel aan een authentieke voodoo ceremonie: op het hypnotiserende ritme van percussies en gezang komen dansers in een fase van diepe trance.

  Overnachting in Hotel Casa del Papa *** of gelijkwaardig, kamer met airconditioning.

   

 • Dag 4

  Vodoo festival, Ouidah BENIN (OLA)

  10 januari is een nationale feestdag in Benin, een dag waarop men de traditionele religies eert en alle rituelen die hiermee gepaard gaan.

  De Afro-Portugese kuststad Ouidah was één van de belangrijkste havens voor slavenhandel. Tijdens een stadswandeling bezoek je de Python Tempel, het oude Portugese Fort en de katholieke Basiliek. Je sluit je bezoek aan deze stad af door langs de weg zonder terugweg naar het strand te wandelen, net zoals de slaven deden honderden jaar geleden.

  Woon het Voodoo-festival bij, dat over de hele stad plaatsvindt.

  Overnachting in Hotel Casa del Papa *** of gelijkwaardig, kamer met airconditioning.

 • Dag 5

  Afrikaanse Koninkrijken, van Ouidah naar Dassa BENIN (OLA)

  Op enkele kilometers van de kust steek je het meer van Nokwé per boot over naar Ganvié, één van de grootste en mooiste paaldorpen van Afrika. Mannen, vrouwen en kinderen besturen de prauwen aan de hand van lange stokken.

  Daarna bezoek aan de Koninklijke Paleizen van Abomey. De muren van het paleis zijn versierd met bas-reliefs die de symbolen van de voormalige Dahomey-koningen weergeven.

  Overnachting in Hotel Jeko **/* of gelijkwaardig, kamer met airconditioning.

 • Dag 6

  Fetisj Heuvels, van Dassa naar Natitingou BENIN (OLA)

  Na het ontbijt rij je naar de Dankoli Fetish, een belangrijke plaats voor de Voodoo cult: duizenden kleine stokjes prikken in de fetisj, elk stokje staat voor een gebed voor een goede oogst, een gelukkig huwelijk, een vlotte geboorte, goede schoolresultaten enzoverder. In de namiddag bezoek aan de Taneka-dorpen. De Taneka zijn een relatief onbekend volk dat leeft in de bergen van Noord-Benin.

  Verblijf Hotel Tata Somba ** of gelijkwaardig, kamer met airconditioning.

   

 • Dag 7

  Vuurdans, van Natitingou to Sokode BENIN & TOGO (OLA)

  Na het ontbijt rij je naar het land van de Somba & Tamberma. Dit volk woont in kleine fortjes die manueel laag per laag zijn opgetrokken uit leem. Hun huizen lijken op middeleeuwse kastelen en vormen een prachtig voorbeeld van de oude Afrikaanse architectuur.

  Je steekt opnieuw de grens naar Togo over om ’s avonds vuurdansen bij te wonen. Een mysterieus spektakel waarbij vuurdansers in trance zich gooien in de gloeiendhete sintels of die sintels in de handen en in de mond nemen zonder tekenen van pijn of kwetsuren : pure moed of échte magie ? Wie zal het zeggen.

  Overnachting in Hotel Central *** of gelijkwaardig, kamer met airconditioning.

 • Dag 8

  Regenwoud, van Sokode tot Kloto TOGO (OLA)

  Na het ontbijt rij je verder zuidwaarts, je maakt een eerste stop in Atakpame, een typisch Afrikaans dorp gebouwd op een heuvel. De bewoners van Atakpame proberen zoveel mogelijk grondstoffen te winnen uit de nabijgelegen bossen. Deze regio is eveneens de bakermat van de “Kente”, kleurrijke geweven stoffen die gedragen worden door de lokale bevolking tijdens traditionele ceremonies.

  Vervolgens reis je door naar de tropische wouden rond Kpalime. Bezoek aan een markt en een galerij in Kpalime waar de koloniale invloeden nog goed zichtbaar zijn.

  ’s Avonds is er een boswandeling voorzien waarbij je onder begeleiding van een entomogolist meer te weten komen over vlinders en insecten.

  Ovenachting in Auberge JP Nectar **/*, standaardkamer.

 • Dag 9

  Glazen kralen, van Kpalime naar Akossombo GHANA (OLA)

  Vandaag steek je de grens met Ghana over en rij je naar de “groene” Volta regio. Hier kan je de heilige apen ontdekken in het Monkey Sanctuary in Tafi Atome, een gids geeft je meer uitleg tijdens en wandeling door dit gebied.

  Daarna ontdek je Krobo, wereldberoemd voor de bonte glaskralen die er gemaakt en verkocht worden, je bezoekt 1 van de kraalfabrieken.

  Overnachting in Afrikiko Resort *** of gelijkwaardig, kamer met airconditioning.

   

 • Dag 10

  Ashanti, van Akosombo tot Kumasi GHANA (OLA)

  Je zet vandaag koers naar Kumasi – Ghana’s tweede grootste stad. Kumasi is de historische en spirituele hoofdstad van het oude Ashanti Koninkrijk, tot de 19e eeuw een van de machtigste Afrikaanse rijken.

  ’s Namiddags woon je een Ashanti begrafenis bij waar alle genodigden gekleed gaan in schitterende rood-zwarte gewaden. Hier is een begrafenis een feestelijke ceremonie waarbij muziek wordt gemaakt, gedanst en het stammenhoofd onder een grote parasol omringd door zijn hofhouding wordt rondgedragen.

  Overnachting Miklin Hotel *** of gelijkwaardig, kamer met airconditioning.

 • Dag 11

  Gouden Koningrijken, Van Kumasi naar Anomabu GHANA (OLA)

  Vandaag zetten je je reis door Kumasi verder met een bezoek aan het Royal Palace Museum dat een indrukwekkende goudcollectie van de Ashanti tentoonstelt.

  In de namiddag rij je lang de kust verder naar je resort.

  Overnachting in Anomabu Beach Resort *** of gelijkwaardig, kamer met airconditioning.

 • Dag 12

  Slavenkastelen, van Anomabu naar Accra GHANA (OL)

  Na het ontbijt bezoek je het gelijknamige fort en de oude stad Elmina. Het Kasteel van Elmina is een van de oudste Europese constructies in Afrika en werd in de 15e eeuw door de Portugezen gebouwd. De smalle straatjes in de oude binnenstad van het geanimeerde Elmina ademen nog steeds de sfeer uit van de bruisende koloniale tijd van weleer. In het hart van de stad bekijk je ook de Posuban, een soort grote beelden waarop Asafo strijders vroeger offers aanbrachten. Het Nederlands kerkhof dateert van 1806. Na het bezoek aan Elmina keer je terug naar Accra.


  Transfert naar de luchthaven voor je terugvlucht.